2015:14
Medföljande dotter. Ej patient.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
2 § patientskadelagen (1996:799).
Ärendet gällde en flicka född 2002. Hon kom in till sjukhuset i ambulans den 19 juli 2014 tillsammans med sin mamma som hade drabbats av en hjärnblödning. Dottern befann sig inledningsvis i korridoren. En undersköterska och en sjuksköterska tyckte att det kändes obehagligt att en 12-åring befann sig ensam på akutmottagningen mitt i natten under de omständigheter som förelåg. Sköterskorna tog hand om henne och även mammans läkare talade lugnande med henne. Dottern fick mat och en egen säng. Efter att mamman hade undersökts med datortomografi beslutades det att hon skulle överföras till annat sjukhus. Läkaren tyckte inte att det var lämpligt att dottern åkte med i ambulansen då mammans tillstånd kunde komma att försämras vilket hade kunnat medföra en traumatisk upplevelse för henne. Istället kontaktades en manlig bekant till mamman. Mannen mötte upp taxin och tog emot dottern. En läkare på sjukhuset hade sedan telefonkontakt med mannen som bekräftade att dottern hade kommit fram och att hon låg och sov.
I efterförloppet har dottern gått i terapi på grund av oro som uppstått till följd av det inträffade.
VÅRDNADSHAVAREN anmälde att dottern drabbats av ett psykiskt lidande tillföljd av brister i omhändertagandet av henne i samband med att hennes mamma vårdades akut för en hjärnblödning den 19 juli 2014 på akutmottagningen. Dottern har orsakats ett trauma på grund av oacceptabelt bemötande och omhändertagande av vårdpersonalen på akutmottagningen. Som en följd av den psykiska påfrestningen har dottern drabbats av mardrömmar och kom efter i skolan. Hon har gått i terapi hos en kurator för sina besvär.
FÖRSÄKRINGSBOLAGET avböjde patientens ersättningsanspråk med följande motivering:
En förutsättning för att patientskadeersättning ska kunna lämnas är att den som har skadats har gjort det i egenskap av patient. I det här ärendet har Löf inte tagit ställning till om dottern ska anses ha varit patient på akutmottagningen den 19 juli 2014. Bolaget önskar att Patientskadenämnden avger ett rådgivande yttrande avseende tolkningen av patientbegreppet.
Det finns ingen definition av begreppet patient i patientskadelagen. I förarbetena anges att begreppet patient bör ges samma innebörd som i lagen (1994:953) om åligganden för personal inom hälso- och sjukvården och lagen (1994:954) om disciplinpåföljd m.m. på hälso- och sjukvårdens område. Med patient avses alla som har etablerat en kontakt med hälso- och sjukvårdspersonalen angående sitt eget hälsotillstånd. Det spelar ingen roll om kontakten har etablerats på den enskildes eget initiativ eller om det har skett på annat sätt. När någon ges vård eller behandling eller genomgår en undersökning ska han eller hon oavsett anledningen till åtgärden betraktas som patient (prop. 1995/96:187 s. 26 och 79).
Det framgår av förarbetena till lagen (1994:953) om åligganden för personal inom hälso- och sjukvården (prop. 1993/94:149 s.76 ff) bland annat att en person ska anses som patient om han eller hon har kontakt med hälso- och sjukvården och syftet är att bota, lindra eller trösta eller att förebygga ohälsa. Enligt regeringen bör begreppet patient ges en vidsträckt innebörd.
Utredningen visar att dottern inte etablerade kontakt med sjukvården initialt på grund av sitt eget hälsotillstånd. Frågan är om omständigheterna i det här fallet ändå innebär att hon är att anse som patient eller ska jämställas med patient. Om nämnden kommer fram till att så är fallet återstår att utreda om rätt till patientskadeersättning föreligger.
PATIENTSKADENÄMNDEN ansåg att dottern inte var patient och gjorde följande bedömning:
En 12-årig dotter till en kvinna som hade drabbats av en hjärnblödning följde med till en akutmottagning. Under vistelsen där satt hon inledningsvis i en korridor men fick sedan en sängplats på rummet intill sin mor. Där fick hon även mat att äta och något att dricka. Personal på akutmottagningen, som insåg att det var en traumatisk upplevelse för henne, pratade lugnande med henne. När modern skulle transporteras till ett annat sjukhus i ambulans skickades flickan till en bekant till familjen i taxi. Flickan har genom sin mor anmält att hon drabbats av psykiskt lidande till följd av brister i omhändertagandet på akutmottagningen. Frågan till nämnden är om dottern kan betraktas som patient i patientskadelagens mening.
Den grundläggande förutsättningen för att ersättning enligt patientskadelagen ska kunna komma i fråga är att den skadade är en patient. Någon definition av begreppet patient finns dock inte i patientskadelagen. I lagens förarbeten (prop. 1995/96:187 s. 76) anges att med patient avses alla som har etablerat en kontakt med hälso- och sjukvårdspersonalen angående sitt eget hälsotillstånd. Det spelar ingen roll om kontakten har etablerats på den enskildes eget initiativ eller om det har skett på annat sätt. När någon ges vård eller behandling eller genomgår en undersökning ska han eller hon, oavsett anledningen till åtgärden, betraktas som patient.
Enligt nämndens mening har det omhändertagande som den medföljande dottern fått varit av social natur och kan inte betraktas som en vårdkontakt som etablerats för hennes eget hälsotillstånd. Några medicinska insatser har det inte varit fråga om. Hon kan därför inte betraktas som patient i den mening som avses i patientskadelagen.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 2015/0616