2013:04
Olycksfall i entrén till sjukhus är hälso- och sjukvård. Ej ersättning.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
3 och 5 §§ samt 6 § första stycket 5 patientskadelagen (1996:799).
Ärendet gällde en 68-årig man som skadades i ansiktet under passage in genom karusellentrén till ett sjukhus.
PATIENTEN anmälde onödigt lidande, ansiktsskada och kotkompression efter kraftigt och handlöst fall framåt i samband med passage in genom sjukhusets karusellentré den 6 september 2009. Enligt patienten skadades han i karusellentrén eftersom karusellen inte stannade som den borde. Han hade tidigare drabbats av stroke och förflyttade sig därför långsamt med krycka. Han hann inte passera genom den snurrande entrén innan dörren träffade honom i ryggen och orsakade ett handlöst fall framåt. Av glasögonen fick han en sårskada och ett dygn efter skadetillfället visade sig ett kraftigt blåmärke runt vänster öga. Efter omplåstring på akuten fördes han till röntgenavdelningen där även en lättare kotkompression kunde konstateras.
Patienten gjorde gällande att olyckan inträffade i direkt samband med vården. Ersättning kunde då lämnas för skada som orsakats av ett olycksfall på grund av skada på vårdlokaler eller utrustning.
LANDSTINGENS ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAG, LÖF, avböjde patientens ersättningsanspråk med följande motivering:
Patientskadelagen gäller endast för skador som uppkommit i samband med hälso-och sjukvård. Med hälso- och sjukvård avses åtgärder av sjukvårdspersonal för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador.
Lagen omfattar olycksfall som inträffar i samband med undersökning, behandling eller annan åtgärd som har med vården att göra. Vi har funnit att den anmälda skadehändelsen inte har orsakats i samband med hälso- och sjukvård. Den uppkomna skadan omfattas därför inte av patientskadelagen och någon rätt till patientskadeersättning föreligger inte.
PATIENTSKADENÄMNDEN delade LÖF:s uppfattning att ersättningsbar patientskada inte förelåg och gjorde följande bedömning:
Av utredningen framgår att patienten, efter remiss från vårdcentral, skulle besöka det aktuella sjukhuset för en röntgenundersökning. På väg in genom den s.k. karusellentrén träffades han i ryggen av dörren och föll omkull, varvid han skadade sig. I sin anmälan har patienten uppgett att han efter en stroke går långsamt och att han inte hann in. Något stöd för att entrédörren, som patienten senare omnämnt, inte skulle ha fungerat som den skulle finns inte i utredningen.
LÖF har avslagit patientens begäran om patientskadeersättning på den grunden att det inte varit fråga om hälso- och sjukvård när olycksfallet inträffat. Nämnden anser dock att omständigheterna, där patienten efter remiss från vårdcentral var på väg in i sjukhusets lokaler för en röntgenundersökning, i och för sig varit sådana att det allmänt sett varit fråga om hälso- och sjukvård.
Enligt 6 § första stycket 5 patientskadelagen lämnas patientskadeersättning för personskada på patient om det föreligger övervägande sannolikhet för att skadan är orsakad av olycksfall i samband med undersökning, vård, behandling eller liknande åtgärd eller under sjuktransport eller i samband med brand eller annan skada på vårdlokaler eller utrustning.
En förutsättning för ersättning är att olycksfallet har samband med vården. Olycksfall som inträffar under en sjukhusvistelse eller i samband med besök på vårdcentral eller liknande och som patienten skulle kunnat råka ut för på vilken annan plats som helst, t.ex. om patienten snubblar i en trappa och skadar sig, omfattas således inte av rätten till patientskadeersättning.
Nämnden anser att olycksfallet inte har sådant samband med vården som avses i patientskadelagen. Det föreligger därför inte någon rätt till patientskadeersättning.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 2013/0181