2011:09
Uppföljning av Waran-behandling. Ersättning.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
6 § första stycket 3 patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en kvinna född 1935 med en mekanisk klaffprotes och som därför stod på behandling med Waran. Patienten anmäler att hon fått ögonblödningar i höger öga den 28 september 2009 och därefter i vänster öga den 16 november på grund av att man vid medicinkliniken gav henne för hög dos av Waran.
Patienten hade behandlats med Waran under lång tid. Den 7 september 2009 noterades vid kontroll på medicinkliniken ett PK – värde på 4,0 vilket resulterade i en dosminskning av Waranet. Vid nästa kontroll den 15 september hade PK – värdet sjunkit till 3,5. Den 28 september kommer patienten akut till ögonkliniken på grund av en glaskroppsblödning samt subretinal blödning i bakre polen av höger öga. Efter undersökning bedömdes att patienten skulle kallas till kontroll inom 4 – 6 veckor. Den 30 september noterades vid kontroll på medicinkliniken en PK – värde på 4,7 som medförde att Waran togs bort under några dagar samt en dosminskning. Vid nästa provtagning den 7 oktober var PK – värdet 2.4, den 14 oktober 2.7, den 28 oktober 2.4, den 4 november 3.0 vilket medförde en dosminskning och den 11 november var värdet 2.5. Den 12 november ringer patienten till ögonkliniken då hon misstänker att hon drabbats av en blödning i vänster öga. Hon får en telefontid med läkare den 13 november och erbjuds komma in för bedömning men patienten vill avvakta men uppger att hon söker akut vid försämring vilket hon gör den 16 november. Vid undersökning konstaterar man en glaskroppsblödning på vänster öga och att patienten inte ser något på detta öga. Patienten remitteras till ögonklinik vid universitetssjukhus. Patienten blev inlagd på ögonkliniken vid universitetssjukhuset mellan den 29 november och 7 december och genomgick kirurgi på båda ögonen på grund av blödningarna. I vänster öga fick hon silikonolja. Hon har en kvarstående synnedsättning.
PATIENTEN anser att hon blivit felaktigt bedömd. Det är uppenbart att ögonblödningarna beror på för hög dos Waran och ojämn kontroll på sjukhuset och det har läkare på ögonsjukhuset bekräftat.
LANDSTINGENS ÖMSESIDIGA FÖRSÄKRINGSBOLAG, LÖF, ansåg attläkemedelsbehandlingen med Waran har skett enligt föreskrifter och anvisningar. Patientens PK – värde har kontrollerats och behandlingen har justerats på ett korrekt sätt när höga värden konstaterats.
PATIENTSKADENÄMNDEN ansåg att det förelåg rätt till patientskadeersättning och gjorde följande bedömning:
Patienten anmäler att hon drabbats av ögonblödningar i höger öga den 28 september 2009 och därefter i vänster öga den 16 november, samma år, på grund av att man vid medicinkliniken gav henne för hög dos Waran och att man inte kontrollerade hennes PK-värde (INR-värde) på ett korrekt sätt.
Patientens INR var för högt (över 3) i januari, mars, juli och september 2009. Man tycks inte, från klinikens sida, ha försökt hitta någon förklaring till varför patientens värden varit så höga upprepade gånger. Den 7 september 2009 noterades ett högt INR-värde på 4,0 och Warandosen sänktes. Nio dagar senare (d v s den 16 september 2009) var INR 3,5 och det bestämdes att en ny kontroll skulle ske tre veckor härefter.
Enligt nämndens uppfattning föreligger bristande INR-kontroll före den första blödningen i höger öga. Man borde ha kontrollerat patientens INR-värde redan en vecka efter provtagningen den 16 september 2009 (cirka den 23 september 2009) med tanke på patientens pendlande INR-värde, hennes fortsatt höga värde (3,5) samt att hon ordinerats Voltaren vid behov. Enligt nämndens bedömning hade en tidigare kontroll lett till sänkt Warandos vilket med övervägande sannolikhet hade inneburit att ögonblödningen i höger öga inte hade uppstått. Därmed föreligger rätt till patientskadeersättning för ögonblödningen i höger öga samt följderna av denna skada. Det ankommer på LÖF att närmare utreda vilken ersättning som ska lämnas. Enligt nämndens uppfattning uppkommer blödningen i vänster öga trots adekvat INR-nivå. I likhet med LÖF anser nämnden att blödningen i vänster öga inte är en ersättningsbar patientskada.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 2011/257