2008:15
Sterilitet. Ersättning.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
8 § patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en 41-årig kvinna som i samband med skrapning utförd vid ett universitetssjukhus 2002-02-25 orsakats perforation av uterus och rectum (livmodern och ändtarmen). Den godkända patientskadan består av magtarmvredsliknande besvär som bl.a. krävt kirurgisk behandling.
Tvisten gäller ersättning för sveda och värk. Tvisten gäller även den åsatta medicinska invaliditetsgraden och ersättningen för men samt för infertilitet.
PATIENTEN är inte nöjd med den ersättning hon fått för sveda och värk med 11 000 kronor. Den ersättningen understiger kostnaderna hon haft för barnvakt. Hon är inte heller nöjd med den åsatta medicinska invaliditetsgraden (5 %) och den ersättning för bestående men hon fått med 46 000 kronor. Hon anser att hon i samband med ingreppet 2002-02-25 också blev steril.
PERSONSKADEREGLERINGSBOLAGET (PSR) avböjde ytterligare ersättning med följande motivering:
Ersättning för sveda och värk har betalats ut med totalt 16 400 kronor. Ersättningen har beräknats för perioderna 2002-02-25–2002-07-03, 2005-11-21– 2005-12-21 och 2006-06-25–2006-07-25. Vid beräkningarna har hänsyn tagits till tid då hon vårdats på sjukhus.
Enligt vår bedömning har patientskadan medfört kvarstående besvär för framtiden med en medicinsk invaliditetsgrad som uppgår till 5 % och invaliditetstillståndet har bedömts inträda 2002-07-04 då den akuta tiden upphört. Ersättningen för lyte och men har beräknats enligt gällande tabell och efter åldersreducering uppgår ersättningen till avrundat 46 000 kronor.
Vi har bedömt patientens möjlighet att bli gravid och föda ett levande barn vid 42 års ålder är mycket små. Med stor sannolikhet har patientskadan förstört tubarfunktionen (äggledarfunktionen) helt. Patientskadan förutan hade hennes fertilitet (chansen att föda levande barn) varit nedsatt med minst 80 %. Det är därför inte klart mer sannolikt att orsaken till patientens nedsatta fertilitet beror på patientskadan än på åldersrelaterade faktorer. Hon är därför inte berättigad till ersättning för infertilitet.
PATIENTSKADENÄMNDEN delade PSR:s uppfattning utom beträffande steriliteten och gjorde följande bedömning:
– – –
Sterilitet
Patienten anser att patientskadan medfört att hon blivit steril medan PSR hävdar att patienten även om patientskadan inte hade inträffat hade haft en fertilitet som varit nedsatt med minst 80 % och att det inte är klart mera sannolikt att patientens nedsatta fertilitet beror på patientskadan än på åldersrelaterade faktorer.
Av handlingarna i ärendet framgår att patientskadan med övervägande sannolikhet har förstört äggledarfunktionen och att de sammanväxningar som uppkommit postoperativt omöjliggör framtida graviditet. Nämnden konstaterar vidare att patienten vid skadetillfället var 41 år och tre månader och att hon nyligen hade varit gravid även om denna graviditet avbröts genom ett missfall. De hormonprover som togs år 2005 och 2006, d.v.s. flera år efter skadetillfället 2002, påvisar inte säkert att patienten då hade kommit i klimakteriet. Enbart det förhållandet att patienten var underviktig och hade oregelbundna menstruationer medför inte någon övervägande sannolikhet för sterilitet.
Sammanfattningsvis konstaterar nämnden att patientskadans konsekvenser medför sterilitet. Den föreliggande utredningen ger enligt nämndens mening inte stöd för att patienten med övervägande sannolikhet skulle ha varit steril även om inte patientskadan inträffat. Under sådana förhållanden är patienten enligt nämndens uppfattning berättigad till ersättning för sterilitet. Tilläggas kan att tabellverket omfattar sterilitet hos kvinnor intill 50 års ålder. Det ankommer på bolaget att beräkna ersättningens storlek.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 445/2008