2008:10
Samband med vården. Ersättning.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
6 § första stycket 5 patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en 77-årig kvinna med cancer i livmodern. Patienten kom in till kvinnoklinik 2003-06-17 för en planerad hysterektomi. Operationen utfördes 2003-06-18. Postoperativt mådde patienten illa men kräktes inte. 2003-06-20 kunde hon äta kvällsmat utan att må illa. Hon mådde mycket bättre under kvällen och låg och läste.
2003-06-21 kl. 22.00 mådde patienten mycket bättre och låg och läste. Kl. 01.50 hördes en duns. Patienten satt då på golvet vid toalettdörren. Hon hade slagit upp en bula i bakhuvudet. När hon försökte resa sig kanade hon med handen och slog upp ett sår på vänster ögonbryn. Hon fick strips och tryckförband på ögonbrynet. Under eftermiddagen och kvällen fick patienten tilltagande yrsel med snedsteg åt höger, sluddrigt tal och var periodvis förvirrad. Akut remiss för CT-hjärna utfärdades för att utesluta blödning. Undersökningen visade ingen blödning eller färsk infarkt.
2003-06-22–2003-06-25 vårdades patienten på intensivvårdsavdelning på grund av rubbad natriumkaliumbalans.
PATIENTEN har som patientskada anmält att hon i samband med vård efter hysterektomioperationen ramlat ur sängen. Olycksfallet medförde yrsel, dövhet på vänster öra och dimsyn till flöjd av skada på hjärnstammen. Olycksfallet inträffade 2003-06-21 på kvinnokliniken vid ett lasarett.
PERSONSKADEREGLERINGSBOLAGET (PSR) avböjde ersättning med följande motivering:
PSR utgår från att journalföringen skett på vedertaget sätt och att alla uppgifter av vikt noterats.
Försäkringen gäller bara för sådana skador som har orsakats i samband med undersökning, behandling eller annan åtgärd som har med vården att göra. Försäkringsskyddet omfattar inte de normala olycksfallsrisker som kan föreligga oberoende av vårdsituationen. Enligt vår bedömning har olycksfallet inte sådant samband med vården som avses i patientskadelagen. Patientens hälsotillstånd var inte sådant att hon behövde särskild tillsyn i samband med toalettbesök eller att sänggrindar var nödvändiga. Hon har således inte försatts i en situation som ger en förhöjd olycksfallsrisk. Under sådana förhållanden föreligger inte rätt till patientskadeersättning. Patientens ersättningskrav har därför avvisats.
PATIENTEN har fört ärendet vidare till Patientskadenämnden och motiverat sitt krav på följande sätt:
Verkligheten stämmer inte överens med journalen. Efter tre timmars operation med efterföljande två dagars kräkningar, mår man inte bra och det är en omöjlighet att läsa något överhuvudtaget. Ögonen, synen klarar inte detta efter så lång narkos. Dagen efter fallet berättades för patientens anhöriga att nattpersonalen hittat henne liggande på golvet bredvid sängen och att hon hade fått droppställningen över sig. Den hade slagit hårt mot vänster ansiktshalva och slagit upp vänster ögonbryn cirka 4 cm.
Vid anhörigas förfrågan om varför sidoskydden på sängen inte dragits upp fick de till svar att det skulle patienten själv säga till om och att det fanns risk för att patienten då skulle ha klättrat över och fallit ändå högre. Patienten anser vidare att det bör åläggas sjukhuspersonalen att ha omdöme att skydda omtumlade, nyopererade patienter från fall.
PATIENTSKADENÄMNDEN ansåg att ersättningsbar patientskada förelåg och gjorde följande bedömning:
Ersättning kan lämnas för skada som med övervägande sannolikhet är orsakad av olycksfall i samband med undersökning, vård, behandling eller liknande åtgärd.
Operationen (hysterektomi) utfördes den 18 juni 2003 och enligt sköterskeanteckningar förbättrades patientens tillstånd under de närmast följande dygnen fram till kvällen före olyckstillfället. Olycksfallet skedde natten mot den 21 juni och samma dag befanns patienten ha en rubbad natriumkaliumbalans och hon blev behandlad på intensivvårdsavdelning med korrigering av elektrolyter. En abnorm ADH-insöndring, som medförde saltrubbning, konstaterades och denna har med stor sannolikhet givit patienten yrsel och motorikrubbning samt relativ förvirring och varit bidragande orsak till olycksfallet. ADH-insöndring är ett tillstånd som kan ha olika orsaker men enligt nämndens bedömning kan vätskebehandlingen under operationen starkt ha bidragit till att framkalla det tillstånd under vars inflytande olycksfallet inträffade. Nämnden anser att olycksfallet därför får anses ha ett sådant samband med vården att det enligt 6 § första stycket 5 patientskadelagen föreligger rätt till patientskadeersättning för de skador som uppkommit genom olycksfallet.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 149/2008