2005:09
Psykiska besvär. Kränkning eller personskada? Personskada.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
6 § första stycket 1 patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en 46-årig kvinna, som 1997-11-19 behandlades för sten i höger njure med s.k. stenkrossning. I samband med ingreppet påträffades en strikturering (förträngning) av urinledaren. Efter ballongdilatation kunde man passera strikturen och krossning av stenen påbörjades. I samband med detta skadades urinledaren. Man utförde därför en öppen operation och fann då att urinledaren hade skadats på två ställen. Man beslutade om autotransplantation av njuren, som utfördes akut. Det postoperativa förloppet var komplikationsfritt förutom att patienten drabbades av en påverkan på nervus femoralis med nedsatt kraft i lårmuskeln och sensibilitetsnedsättning i höger lår. Nervskadan uppkom sannolikt i samband med tryck av en hake under den ganska långdragna operationen.
Enligt ett intyg år 2003 är funktionen i höger njure fullgod. Patienten hade dock en hel del kvarvarande besvär framförallt i form av tyngdkänsla i lilla bäckenet, särskilt på höger sida samt obehagskänsla och dragningar motsvarande höger njurloge. Hon har ett operationsärr med lätt deformerad bukvägg samt lätt sensibilitetsnedsättning på höger lårs framsida. Hon har även uppgivit psykiska besvär.
PERSONSKADEREGLERINGSBOLAGET (PSR) ansåg att den komplikation som inträffade i samband med operationen var en ersättningsbar patientskada. PSR ansåg att den medicinska invaliditetsgraden uppgick till 12 % för de kvarvarande fysiska besvären (tyngdkänsla i lilla bäckenet, särskilt på höger sida, obehagskänsla och dragningar motsvarande höger njurloge samt smärttillstånd).
Vad gäller de psykiska besvären har PSR hört medicinskt sakkunnig inom specialistområdet psykiatri. Enligt PSR:s samlade bedömning har patientens besvär av psykisk karaktär med övervägande sannolikhet inte något samband med den godkända patientskadan. Några svåra upplevelser knutna till själva ingreppet, t.ex. svåra smärtor, har inte dokumenterats. De reaktioner som patienten har haft efter operationen beror i stor utsträckning på personlighetsmässiga faktorer och att hon framförallt känt sig kränkt genom att bli felaktigt opererad. Kränkning/kränkande behandling är inte en personskada enligt 5 kap. 1 § skadeståndslagen.
PATIENTEN förde ärendet vidare till Patientskadenämnden och anförde –genom ombud – att hennes psykiska besvär är att hänföra till patientskadan och att hon därmed är berättigad till ytterligare ersättning enligt reglerna för patientförsäkringen. Hon har allt sedan operationen utfördes känt sig kränkt av den inträffade komplikationen och hon har fått psykologhjälp samt medicinerats med antidepressiv behandling.
Patienten har dessutom ansett att hennes smärta är så allvarlig att den inte kan rymmas inom den åsatta medicinska invaliditetsgraden 12 %.
PATIENTSKADENÄMNDEN delade PSR:s uppfattning såvitt avser invaliditetsgraden men ansåg att de psykiska besvären var en följd av patientskadan och gjorde följande bedömning:
Patientskadeersättning skall lämnas för den personskada som uppkommit som en följd av skadan på urinledaren. Med personskada menas såväl fysisk som psykisk skada. När det gäller de kvarstående fysiska besvären orsakade av skadan delar nämnden PSR:s bedömning att invaliditetsgraden inte överstiger 12 %.
Vad sedan gäller sambandet mellan skadan och de psykiska besvären gör nämnden en annan bedömning än PSR. PSR utgår från att patientens besvär av psykisk karaktär är orsakade av reaktioner som beror på att patienten känner sig kränkt av behandlingen och att en sådan skadeföljd inte omfattas av patientskadelagen. Enligt nämndens mening är i stället den psykiska besvärsbilden i huvudsak en följd av skadan och de fysiska besvär som den medfört. Skadan på urinledaren har således medfört en personskada av såväl fysisk som psykisk karaktär. Det ankommer därför på PSR att ta ställning till vilken ersättning som kan lämnas för de psykiska besvären.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 346/2005