2003:15
Beräkning av sveda och värk för barn och pensionärer.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
8 § patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en 53-årig kvinna, som är förtidspensionär. Hon opererades för diskbråck i ländryggen år 1984. Hon fick perkutana elektroder för ryggmärgsstimulering på 1980talet, men på grund av kabelbrott flera gånger fick hon en Resumeelektrod 1989 och den hade fungerat bra. Patienten skulle genomgå MRT-undersökning på grund av misstanke om diskbråck, varför man var tvungen att koppla ifrån elektrodsystemet. Efter MRT-undersökningen 2000-02-10 sammankopplades systemet igen men man kunde inte få det att fungera tillfredsställande.
Vid operation med exploration av systemet 2000-10-03 bytte man hela anslutningskabeln och implanterade en modern stimulator av typ Itrel-3. Patienten lärde sig snabbt hantera utrustningen och var mycket nöjd med ingreppet. Hon hade lite sårsmärta men inga tecken på strömläckage i ryggen. Hon skrevs ut till hemmet 2000-10-04.
PERSONSKADEREGLERINGSBOLAGET (PSR) accepterade att patienten hade rätt till patientskadeersättning för tiden 2000-02-10–2000-10-04, och beräknade ersättningen för sveda och värk till 8 500 kr.
PATIENTEN var inte nöjd med ersättningens storlek. Hon ansåg ersättningen för sveda och värk för låg och ville ha ersättning för framtida kostnader för batteribyten.
PSR ansåg att ersättningen för sveda och värk beräknats enligt gällande normer.Efter avdrag för karensbeloppet 1 000 kr hade man betalat ut 7 500 kr till patienten.
PATIENTSKADENÄMNDEN ansåg att ytterligare ersättning skulle utgå försveda och värk och gjorde följande bedömning:
Ersättning för sveda och värk
För barn och pensionärer, som i regel inte blir formellt sjukskrivna under den akuta sjukdomstiden, bör man vid beräkningen av ersättningen för sveda och värk som huvudregel utgå från att funktionsförmågan är nedsatt motsvarande hel arbetsoförmåga om annat inte framgår av utredningen i ärendet.
I detta ärende har skaderegleringsbolaget för perioden den 10 februari 2000 – 1 oktober 2000 endast lämnat ersättning motsvarande halv arbetsoförmåga. PSR har emellertid inte angivit varför man gjort avsteg från huvudregeln om hundraprocentig ersättning.
Nämnden kan av utredningen i ärendet inte finna något bärande skäl till varför ersättningen för sveda och värk under ovan nämnda period skall halveras. Patienten har således enligt nämndens mening rätt till full ersättning för sveda och värk under hela den akuta sjukdomstiden. Patienten bör därför vara berättigad till ersättning för sveda och värk med sammanlagt 17 000 kronor. Från denna ersättning skall avräknas tidigare framräknad ersättning med 8 500 kronor. Den ytterligare ersättning för sveda och värk som bör lämnas till patienten utgör således 8 500 kronor.
Ersättning för batterikostnader
Nämnden konstaterar att patienten vid operationen den 3 oktober 2000 fick en modernare ryggmärgsstimulator inopererad än vad hon tidigare haft. Den nya stimulatorn är betydligt enklare och bekvämare för patienten att hantera. Med hänsyn till detta och de skäl PSR i övrigt anfört kan framtida batterikostnader inte anses skadebetingade. Ersättning för dessa kostnader kan därför inte lämnas.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 364/2003