2003:09
Bröstcancer in situ. Lymfödem. Ersättning.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
6 § första stycket 1 patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en 52-årig kvinna som 2000-07-27 opererades för vänstersidig bröstcancer. Vid mammografienheten hade man gjort en ultraljudsledd punktion från förändringen i bröstet. Den cytologiska undersökningen visade cancerceller av lobulär typ (cancer utgående från bröstets körtelceller). Man bedömde att patienten hade en ”icke specificerad lokalisation av malign tumör”. Palpatoriskt var förändringen 1 x 2 cm. Då det rörde sig om en liten förändring opererades patienten med sektorresektion och axillarutrymning (bröstbevarande kirurgi, avlägsnande av tårtbitsformad del av bröstet samt borttagande av lymfkörtlar från armhålan).
Mikroskopisk undersökning av tumören visade att det enbart rörde sig om cancer in situ d.v.s. en välavgränsad tumör utan lokal spridning. Det fanns inte heller någon metastasering i lymfkörtlarna. 2000-08-14 fick patienten besked om att hon var färdigbehandlad. Utöver kirurgin krävdes ingen ytterligare behandling.
Vid återbesök 2001-03-12 hade patienten utvecklat lymfödem i armen med värk och svullnad.
PATIENTEN anmälde som patientskada att hon har fått lymfödem och ständig värk i vänster arm efter operationen 2000-07-27 eftersom man felaktigt även gjorde en utrymning av lymfkörtlar i armhålan.
PERSONSKADEREGLERINGSBOLAGET (PSR) avböjde ersättning med följande motivering:
Enligt 6 § första stycket 3 patientskadelagen menas med patientskada en skada, som har uppkommit eller inte förhindrats till följd av att faktiskt iakttagbara sjukdomssymtom inte har tolkats på ett sätt som överensstämmer med allmänt vedertagen medicinsk praxis.
Vi anser att man har tolkat undersökningsresultatet i enlighet med allmänt vedertagen praxis. Inför operationen använde man riktiga undersökningar för att fastställa cancertyp. Den preoperativa utredningen talade för cancer av den typ som medför risk för spridning till lymfkörtlarna i armhålan. Då det före operationen inte går att få en helt säker diagnos var det riktigt att utvidga ingreppet till att avse även lymfkörtelutrymning. Att tumören efter operationen visade sig vara en cancer in situ d.v.s. utan spridning betyder inte att patientens symtom tidigare har tolkats felaktigt. Patienten har därför inte rätt till patientskadeersättning.
PATIENTSKADENÄMNDEN ansåg att ersättningsbar patientskada förelåg och gjorde följande bedömning:
Patienten bedömdes initialt ha en bröstcancer av den typ som kan sprida sig till armhålan, varför både tumören i bröstet och lymfkörtlarna i armhålan avlägsnades. Vid mikroskopisk undersökning visade det sig dock att det var fråga om cancer in situ utan spridning till lymfkörtlarna. I efterförloppet drabbades patienten av lymfödem med svullnad och värk i armen.
Nämnden konstaterar att palpationsfyndet var diskret och att mammografin var negativ. Man hade därför primärt kunnat nöja sig med ett bröstingrepp (sektorresektion) och inväntat ett definitivt PAD-svar för att få tumörens karaktär verifierad. Med ett sådant tillvägagångssätt hade den uppkomna skadan kunnat undvikas. Det föreligger därför en ersättningsbar skada enligt 6 § första stycket 1 patientskadelagen.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 1047/2002