2001:10
Skada av medpatient. Ej hälso- och sjukvård.
TILLÄMPLIGA LAGRUM
3 och 5 §§ patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en 67-årig man som genomgått kranskärlsoperation. Operationen var komplikationsfri. Därefter vårdades patienten på en s.k. intermediärvårdsavdelning. Andra dygnet efter operationen blev patienten överfallen av en förvirrad medpatient som satte sig på patientens bröstkorg. De två nattsköterskor, som befann sig på sjuksalen, försökte omedelbart få bort den mycket förvirrade och aggressiva medpatienten, vilket tog en stund eftersom denne var mycket stark och gjorde kraftigt motstånd. Patienten fick efter incidenten intensiv smärta inom ett tallriksstort område centralt inom bröstkorgen som krävde behandling med smärtstillande medel och injektioner.
PATIENTEN anmälde som patientskada att han blivit överfallen av en annan patient då han vårdades vid thoraxkirurgisk klinik efter kranskärlsoperationen. Patienten anser att personalen har brustit i övervakning av den förvirrade medpatienten och att detta är anledningen till att överfallet inträffade. Han anser därmed att han är berättigad till ersättning genom patientförsäkringen.
PERSONSKADEREGLERINGSBOLAGET (PSR) avböjde ersättning med följande motivering:
Patientskadelagen anger vilka situationer som kan ge rätt till ersättning vad gäller skador som inträffar i samband med vård och/eller behandling. Lagen gäller för olycksfall i samband med undersökning, behandling eller annan åtgärd som har med vården att göra. Skador som uppkommer till följd av en brottslig handling av medpatient omfattas inte av patientskadelagen.
Vi har – för vår bedömning – inhämtat klinikens redogörelse för sjukhusets rutiner vad gäller övervakning och vård av nyopererade patienter samt incidentrapporten. Enligt de uppgifter vi har fått framgår att patienter som inte behöver intensivvård förs till intermediärvårdsavdelning, oftast dagen efter operationen men ibland redan samma dag. På intensivvårdsavdelning är personaltätheten ca en personal per patient. På intermediärvårdsavdelning är personaltätheten en personal (sjuksköterska) på 2–3 patienter. Personalen har huvuddelen av sin utrustning inne på salen och finns därför permanent runt patienterna. Enligt incidensrapporten förelåg ett mycket hastigt inträffat förvirringstillstånd hos medpatienten, som snabbt uppfattades av personalen. Den förvirrade medpatienten, en stark, fullvuxen man gick plötsligt rakt över salen till patienten och satte sig på honom. De åtgärder som vidtogs var att snabbt få bort den förvirrade medpatienten.
Enligt vår bedömning har händelsen inte inträffat i samband med vård eller behandling av sjukvårdspersonal. Ersättning kan därför inte lämnas genom patientförsäkringen. Vi har vidare bedömt att det inte föreligger sådant fel eller försummelse från sjukvårdens sida som kan ge rätt till ersättning enligt skadeståndsrättsliga regler.
PATIENTSKADENÄMNDEN delade PSR:s uppfattning att ersättningsbar patientskada inte förelåg och gjorde följande bedömning:
Patientskadelagen gäller endast skador som uppkommit i samband med hälso- och sjukvård. Med hälso- och sjukvård avses åtgärder av sjukvårdspersonal för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador (3 och 5 §§ patientskadelagen).
Den anmälda skadan har inte uppkommit i samband med hälso- och sjukvård utan har orsakats av en medpatient. Den omfattas således inte av patientskadelagen. Ingenting tyder heller på att skadan vållats genom fel eller försummelse av vårdpersonal. Det föreligger därmed inte någon rätt till patientskadeersättning eller till ersättning på skadeståndsrättslig grund.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 424/2001