1999:08
Preoperativ tvättning är hälso- och sjukvård. Legionella. Sannolikt överfört.
1. Bevisfråga. Har infektionen överförts i samband med vård, behandling eller liknande åtgärd?
2. Är preoperativ tvättning att betrakta som vård, behandling eller liknande åtgärd?
TILLÄMPLIGT LAGRUM
6 § första stycket 4 patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en 82-årig kvinna som var inlagd på ortopedkliniken, Akademiska sjukhuset i september 1997 för planerad operation med knäplastik p.g.a. gonarthros. Patienten avled den 28 september 1997 i en legionellainfektion.
Patientens dödsbo anmälde fallet till patientförsäkringen och ansåg att legionellasmittan tillförts under vård och behandling, eftersom patienten beordrades duscha och tvätta sig med Hibiscrub, två gånger, kvällen före operationen.
Patienten kom in till ortopedkliniken den 8 september 1997 via väntelista för protesoperation i vänster knä. Hon duschade och tvättade sig med Hibiscrub vid två tillfällen på kvällen den 8:e. Operationen utfördes dagen därpå den 9:e september. Efter operationen har patienten, enligt handlingarna varit i tvättrummet för den dagliga hygienen. Patienten gick hem den 16 sept. Den 23 september kom patienten till medicinkliniken p.g.a. dyspné (andnöd) och orkeslöshet. Laboratorieprover visade antikroppar mot legionella. Patienten blev allt sämre och hon avled den 28 september.
PERSONSKADEREGLERINGSBOLAGET (PSR) avböjde ersättning med följande motivering:
En grundläggande förutsättning för patientskadeersättning är att en patientskada uppkommit i samband med hälso- och sjukvård (3 och 5 §§ patientskadelagen). Infektion som orsakats av smitta som överförts i samband med undersökning, vård, behandling eller liknande åtgärd ersätts under vissa förutsättningar (6 § första stycket 4 patientskadelagen). Av utredningen framgår att legionellasmittan spridits via sjukhusets vattenledningssystem. Vi anser att den smitta som gav upphov till legionellainfektionen inte överfördes i samband med någon vårdåtgärd i den mening som avses i patientskadelagen.
PATIENTSKADENÄMNDEN ansåg att ersättningsbar patientskada förelåg och gjorde följande bedömning:
Patientskadelagen gäller endast skador som har uppkommit i samband med hälso- och sjukvård i Sverige. Med hälso- och sjukvård avses här åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador.
Av utredningen i ärendet framgår att patienten skulle genomgå en knäoperation (knäplastik) och att hon kvällen innan operationen vid två tillfällen duschade och tvättade sig med Hibiscrub, som är ett desinficerande medel. Det framgår vidare att hon efter operationen, som ägde rum 1997-09-09, varit i sjukhusets tvättrum för sin dagliga hygien. Patienten skrevs ut från sjukhuset 1997-09-16. Sju dagar senare återkom hon till sjukhuset. Hon hade då andnöd och var orkeslös. Det konstaterades att hon hade antikroppar mot legionella. Patienten avled senare, 1997-09-28, till följd av legionellainfektionen.
Huvudfrågan för bedömningen är vid vilken tidpunkt infektionen överförts. Enligt nämndens bedömning kan smittan antingen ha överförts vid duschningen inför operationen eller efter operationen i samband med att hon vistats i tvättrummet för sin dagliga hygien. De bakterier som det är fråga om här sprids vanligen med mycket små vattendroppar via exempelvis duschmunstycken. Bakterierna överförs genom inandning. Nämnden menar därför att expositionen för bakterierna har varit betydligt större i samband med duschningen före operationen, än i samband med patientens dagliga hygien efter operationen. Med hänsyn härtill är det enligt nämndens mening övervägande sannolikt att infektionen överförts i samband med duschningen före operationen.
Preoperativ tvättning är en mycket viktig del av behandlingen vid knäplastik. Duschning och tvättning med Hibiscrub torde närmast vara en förutsättning för att genomföra denna typ av operation. Mot bakgrund härav anser nämnden att överföringen av smittämnet skett i samband med vård, behandling eller liknande åtgärd. Skadan faller då in under begreppet hälso- och sjukvård.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 24/1999