1998:03
Gråstarr. Ej ersättning.
TILLÄMPLIGT LAGRUM
6 § första stycket 4 och tredje stycket patientskadelagen (1996:799)
Ärendet gäller en 85-årig man med grå starr och förhöjt tryck i vänster öga. Synskärpan före operation var 0.40. Efter operation den 24 januari 1997 fick patienten en minimal främre kammarblödning nedtill. Den 10 februari återkom patienten för ett planerat återbesök. Han hade då haft sämre syn sedan föregående dag och värk under natten. Besvären bedömdes som endoftalmit (inflammation i ögats inre struktur). Glaskroppskirurgi utfördes den 11 februari och infektionen läkte ut. Synskärpa i oktober 1977 var 0.7–0.8.
Patienten anmälde infektionen som patientskada utan närmare motivering för sitt krav.
PERSONSKADEREGLERINGSBOLAGET (PSR) avvisade patientens krav med följande motivering:
Enligt 6 § första stycket 4 patientskadelagen är rätt till ersättning utesluten i de fall omständigheterna är sådana att infektionen skäligen måste tålas. Hänsyn skall tas till arten och svårhetsgraden av den sjukdom eller skada som åtgärden avsett, patientens hälsotillstånd i övrigt samt möjligheten att förutse infektionen.
– Infektionen är enligt vår bedömning tillförd vid operationen. Den är inte heller förutsebar. – Patientens grundsjukdom var av den karaktären att den obehandlad skulle leda till blindhet. Den infektion som patienten drabbades av förorsakade patienten en förlängd läknings och behandlingstid. Infektionen läkte ut och patientens synskärpa förbättrades i förhållande till situationen före operationen.
– Vår bedömning är att patienten skäligen måste tåla infektion, trots att den inte är förutsebar.
PATIENTSKADENÄMNDEN kom till samma slutsats som PSR med följande motivering:
Samband har ansetts föreligga mellan operationen i januari 1997 och den anmälda infektionen. Rätt till ersättning föreligger då om inte omständigheterna är sådana att infektionen skäligen måste tålas. Vid denna skälighetsbedömning skall enligt 6 § tredje stycket patientskadelagen beaktas bl.a. arten och svårhetsgraden av grundsjukdomen och möjligheten att förutse infektionen.
Den ursprungliga vänstersidiga ögonsjukdomen är i detta fall enligt nämndens mening av betydligt allvarligare art än infektionen. Patienten led av både grumling av ögonlinsen och förhöjt tryck i ögat. Ögonoperationen den 24 januari 1997 var en nödvändig åtgärd för att rädda synen på det vänstra ögat. Om ingreppet inte hade utförts hade ögonsjukdomen med stor sannolikhet lett till vänstersidig blindhet. Infektionen får anses vara av relativt lindrig art. Den läkte helt ut och utgången av operationen har inte påverkats av den uppkomna komplikationen, utan synskärpan förbättrades efter ingreppet.
Risk för infektion föreligger i princip alltid vid operativa ingrepp. Det är således en risk som man alltid får räkna med och en komplikation som man i det enskilda fallet som regel inte kan förebygga eller förhindra genom ett annat utförande av behandlingen. I detta fall har infektionsrisken dock varit ringa och infektionen har varit svår att förutse. Infektionen har emellertid endast under en relativt kort period orsakat patienten subjektiva besvär. Enligt den skälighetsbedömning som skall göras bör patienten därför tåla infektionen utan rätt till ersättning. Ersättningsbar patientskada föreligger således inte.
PATIENTSKADENÄMNDEN
DNR 63/1998